Le Temps: Crestinii evanghelisti, prieteni neconditionati ai Israelului   septembrie 23rd, 2010

snippits-and-slappits.blogspot.com

Mii de „crestini sionisti”, asa cum ii denumeste ziarul elvetian Le Temps, au venit la Ierusalim pentru a-si demonstra atasamentul fata de statul evreu si solidaritatea cu colonistii din teritoriile ocupate. „Un lobby extrem de important pentru statul israelian”, apreciaza jurnalistul de la publicatia de limba franceza.

„Te salut, popor evreu, pacea fie cu tine”, este mesajul crestinilor evanghelisti veniti din Germania, care au petrecut toata ziua parcurgand strazile vechi de mii de ani ale orasului sfant, unde au intalnit pe „fratii evrei”. In  total, aproximativ 5000 de „crestini sionisti” din 100 de tari diferite reprezentand populatii de peste 600 de milioane de oameni sunt in acest moment in toate locatiile importante din capitala Israelului.

Obiectiv necunoscut pentru multa lume

Scopul acestei demonstratii inedite il reprezinta aniversarea a 30 de ani de cand a fost deschisa, oficial, Ambasada crestina internationala din Ierusalim, careia Israelul i-a acordat statutul de legatie diplomatica, dar si dorinta expresa a participantilor de a-si exprima sustinerea pentru actualele frontiere ale statului evreu. Adica, miscarea crestina nu recunoaste dreptul palestinienilor de a avea propria lor tara cu capitala in partea de est a Ierusalimului, ocupat si anexat de Israel dupa razboiul de sase zile cu vecinii arabi.

„Israelul inseamna o picatura de lumina intr-o mare de obscurantism violent si agresiv”, afirma Roberto Pilos, un evanghelist filipinez care pretinde ca practica un fel de medicina naturala ancestrala. „Nu inteleg cum este posibil sa fie negata legatura istorica, pana la urma carnala, care uneste poporul evreu cu pamantul ‘promis’, continua asiaticul. „Aceasta legatura este atat de clara incat nu vad nici macar rostul declaratiilor palestinienilor, care pretind ca teritoriile lor au fost furate. Ajutam Israelul cu toate puterile noastre si dispunem de contacte pretutindeni in aceasta lume. In plus, actionam departe de mediatizarea excesiva din zilele noaste si refuzam utilizarea limbii de lemn atunci cand ne exprimam ideile. Noi ne adresam oamenilor simpli, celor de pe strada”.

Un ajutor pe care conducatorii statului israelian nu il neglijeaza, inca de la inceputul anilor ’80 toti sefii de cabinet participand la congresele Ambasadei crestine internationale. „Sunteti niste prieteni extraordinari, pacat ca restul lumii nu este ca voi”, au fost cuvintele premierului Benyamin Netanyahu anul trecut, la ultimul miting al evanghelistilor din lumea intreaga.

Desi este o forta redutabila, miscarea crestina reunita in susnumita Ambasada nu este decat o mica parte a celorlalte organizatii evangheliste care constituie lobby-ul crestin sionist. In Statele Unite, de exemplu, forta acestora este cu mult mai puternica decat cea a evreilor din AIPAC, un lobby proisraelian constituit din organizatii exclusiv evreiesti. Oricat ar parea de ciudat, crestinii evanghelisti din America dispun de mai multe posturi de televiziune si de ziare decat insisi evreii americani. La asta se adauga miile de organizatii locale din lumea anglo-saxona, in special din Marea Britanie si Germania.

Cu siguranta, insa, ajutorul politic si financiar in favoarea statului evreu nu este chiar dezinteresat, dar nu este legat neaparat de bani. De exemplu, multi dintre cei care finanteaza, in fiecare an, cu milioane de dolari, plecarea catre Israel a evreilor rusi sau iranieni cred ca instalarea definitiva a descendentilor lui Abraham in locurile biblice va ajuta la revenirea lui Iisus printre oameni. Adica, urmarea ar fi ca evreii vor deveni, cu totii, crestini.

Aceasta este o teorie pe care conducatorii statului evreu pretind ca nu o cunosc. „Sigur, oamenii au dreptul sa creada ceea ce doresc, dar, din moment ce ne sunt prieteni, ar fi culmea sa-i contrazicem si sa le spunem ca se inseala”, afirma deputatul David Rotem, conducatorul grupului parlamentar de prietenie cu „aliatii crestini”. In ceea ce-i priveste pe membrii radicali sionisti ai Knesset-ului, ii gasesti mereu in SUA, acolo unde sunt invitati de organizatii protestante americane mult mai sioniste si mult mai radicale decat ei insisi.

Este un motiv logic pentru ca Israelul sa intinda covorul rosu in fata celor 1500 de reprezentanti ai miscarii ecumenice Word of Life care au venit la Ierusalim. Evident, de inteles si prezenta rabinilor din mai multe colonii din Cisiordania, care au venit sa-i stranga mana pastorului texan John Hagee si oamenilor acestuia regrupati cu totii in ONG–ul denumit „Crestinii uniti pentru Israel”.

De altfel, unul dintre proiectele pastorului il reprezinta construirea unei sali polivalente la Ariel, o colonie cu 25.000 de locuitori, dar in care s-au stabilit cateva zeci de crestini sionisti la inceputul celei de-a doua Intifade, in primele luni ale anului 2000. „Vrem sa sustinem poporul ales in fata fortelor raului”, spuneau acestia in momentul mutarii in teritorii. Nu numai ca nu si-au schimbat ideile, dar acum doresc sa fie mutati in alte colonii in care exista cei mai radicali dintre evrei.

In anul 2008, John Hagee l-a sprijinit pe candidatul John McCain, deoarece il considera ca fiind „cel mai devotat cauzei israeliene dintre toti candidatii republicani la Casa Alba”. Din acel moment, „Crestinii uniti pentru Israel” si-au multiplicat interventiile pe langa membrii Congresului pentru a-i convinge ca Ierusalimul nu trebuie divizat in doua pentru a deveni capitala a doua state diferite. In plus, ei sprijina ideea reluarii construirii de noi implantari evreiesti in Cisiordania dupa data de 26 septembrie, atunci cand expira moratoriul de 10 luni decis de statul evreu.

traducere si adaptare de Octavian METONI

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii