Inceputurile SMURD: Prima „ambulanta” era masina doctorului Arafat   septembrie 29th, 2010

Prima "ambulanta" SMURD a fost un Opel Kadett (Foto: razvanpascu.ro)

Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare,  (SMURD) implineste luna aceasta 20 de ani de existenta. Proiectul, inceput in 1990, nu parea sa aiba prea multe sanse de reusita. Dupa doua decenii insa, inventia doctorului Raed Arafat s-a extins in 35 de judete si are la activ mii de vieti salvate, dar si o decoratie prezidentiala, scrie romanialibera.ro.

„Prima ambulanta era un Opel Kadett, masina privata a doctorului Raed Arafat, si noi ne inghesuiam pe bancheta din spate. Aveam o gentuta cu un laringoscop si credeam ca putem sa cucerim lumea. Facusem un fel de programare pentru garda, faceam si cursuri de pregatire. Era batalie mare pe bancheta din spate. Cam asa au fost inceputurile. Din acel moment mi-am dorit sa fiu medic de urgenta”, povesteste medicul Simona Bratu.

De-a lungul timpului, SMURD si-a atras foarte multi sustinatori, dar si destui contestatari, de la sefii de pe Ambulanta, pana la primarul Sorin Oprescu. „SMURD face 20 de ani, Ambulanta face 100. Eu cred in continuare in ambulanta cu medici, nu in cea cu pompieri. Nu mi-am schimbat viziunea si sper ca mai pot sa am opinii personale in aceasta tara. Este nevoie de SMURD, dar eu vedeam lucrurile intr-un altfel de aranjament, pe care nu vreau sa il explic acum, deoarece e sarbatoarea lor”, a comentat medicul Ovidiu Cismaru, fost sef al Ambulantei Bucuresti.

„La inceput ne temeam toti ca SMURD ne va substitui, ca fondurile se vor orienta in principal catre ei”, recunoaste un medic de la Salvare.

„Nici acum nu il simpatizez pe Arafat, dar incerc sa mentin un echilibru, un modus-vivendi. Nu imi place sa sap la ceva ce cat de cat functioneaza. A fortat atunci ca nu voia sa intre privatul, dar uite ca acum functioneaza toate trei foarte bine: si Ambulanta, si Smurd, si privatul, fiecare pe zona lui”, a declarat si primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

In 1990, medicul roman de origine palestiniana Raed Arafat a lansat prima unitate a ceea ce este acum SMURD. A fost ajutat de prof. Mircea Chiorean, care la acea vreme era seful sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean Targu Mures. Tot la indemnul prof. Chiorean, Arafat a apelat la Serviciul de Pomperi, Astfel a luat nastere  SMURD-ul la Targu Mures, dezvoltat in 1993 si la Oradea si Sibiu. Serviciul functioneaza acum in 35 de judete.

Succesul de care s-a bucurat SMURD in cei 20 de ani de activitatea este explicat de fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. „La SMURD nu a existat notiunea de spaga si este una dintre putinele institutii din Romania in care se face voluntariat. Ca sa nu mai vorbim de conceptul intregului proiect si de pregatirea profesionala a celor de acolo”, spune Nicolaescu.

Raed Arafat descrie in maniera proprie realizarile SMURD. „Au fost trei ingrediente: leadership – am fost un grup de persoane cu un obiectiv bine stabilit, vointa politica – a fluctuat, dar in final am beneficiat de sprijin, si resurse – am obtinut fonduri pentru dotare si echipamente”, sustine Raed Arafat.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii