Controversatele caricaturi cu profetul Mohamed, publicate intr-o carte   septembrie 30th, 2010

foto: nrc.nl

Celebrele carticaturi cu profetul Mohamed, publicate in 2005 in cotidianul Jyllands Posten din Danemarca, sunt reproduse intr-o carte, aparuta joi, a editorului pe cultura al ziarului, anunta CNN. Publicarea caricaturilor in 2005 a inflamat lumea islamica, autorul desenelor fiind amenintat cu moartea in mai multe randuri, iar unele reprezentante diplomatice ale Danemarcei din tarile musulmane au fost atacate.

Autorul cartii ”Tirania Tacerii”, Flemming Rose, a declarat ca a dorit sa scrie ”povestea” caricaturilor si sa le prezinte in contextul in care au aparut in presa.

”Si le voi spune de asemenea musulmanilor de pretutindeni ca prin reproducerea acestei pagini de ziar nu intentionez sa jignesc sau sa insult pe nimeni”, a spus Rose. ”Aceste caricaturi fac parte din istorie”, a mai spus autorul cartii.

Ministrul danez de externe, Lene Espersen, s-a intalnit miercuri, cu o zi inainte de aparitia cartii, cu ambasadorii din 17 state musulmane. La finalul intrevederii, Espersen a spus ca ”guvernul danez nu are intentia de a-i determina pe editori sa decida ce fel de carti sa publice”, relateaza CNN. ”Nu trebuie sa existe nici un dubiu ca suntem pentru libertatea de exprimare. Vreau sa avem un dialog constructiv si pozitiv in mod special cu lumea musulmana si dorim sa incurajam intelegerea intre diverse religii. Astfel, noi vom face tot posibilul sa ne asiguram ca nimeni nu este jignit”, a declarat oficialul danez.

Jyllands-Posten a publicat desenele cu profetul Mohamed ale lui Kurt Westergaard (foto) in septembrie 2005, decize urmata de un val de proteste si violente. Musulmanii sustin ca in Coran se interzice reprezentarea imaginii profetului Mohamed, iar desenele in care acesta era aratat purtand o bomba in loc de turban au declansat furia lumii musulmane. (EN)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii