Simptome mai putin cunoscute ale maladiei Parkinson   octombrie 3rd, 2010

70.000 de romani sunt diagnosticati cu Parkinson (Foto: scientificamerican.com)

Cei mai multi dintre noi identifica boala Parkinson prin binecunoscutul tremurat al mainilor. In cazurile grave insa, neurologii romani care au participat la lansarea campaniei „Viata cu Parkinson- simptome non-motorii“ spun ca maladia se manifesta, din contra, prin rigiditate musculara si semnele sunt diferite la fiecare pacient, potrivit Adevarul.

Maladia Parkinson este o afectiune neurologica progresiva care, intr-o prima etapa de evolutie, se caracterizeaza prin afectari ale miscarilor normale ale corpului, cunoscute drept „simptome motorii”, cel mai usor de identificat fiind tremorul. Dar, in egala masura, boala se poate manifesta si prin tulburari care nu tin de miscare, adica prin simptome „nonmotorii” precum insomnii, dificultati in articularea cuvintelor, incontinenta urinara si constipatie, hipotensiune ortostatica (in pozitie verticala), dermatita seboreica si diminuarea vocii, care devine in acelasi timp monotona. Toate aceste modificari ale functiilor normale ale organismului duc, in timp, la handicap de diferite grade.

Persoanele afectate nu mai pot munci si intampina dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice. „Boala progreseaza chiar daca persoana face tratament, fiindca medicamentele pentru Parkinson trateaza simptomele, nu vindeca”, explica profesorul dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie.

Doctorul Bajenaru a subliniat ca boala incepe sa se manifeste incepand de la varsta de 50-55-65 de ani. El a adaugat ca tremurul nu este neaparat specific Parkinsonului, acesta este diagnosticat gresit. In cazul bolii Parkinson acesta este absent in repaos si mai evident in efectuarea unor activitati.

Campania „Viata cu Parkinson- simptome non-motorii“ se desfasoara in toata Europa si a fost lansata in cadrul Congresului Mondial de Parkinson de la Glasgow, incheiat in data de 30 septembrie.

In Romania sunt diagnosticate cu Parkinson 70.000 de persoane, insa numarul real al bolnavilor este mult mai mare. Costul anual generat de un bolnav de Parkinson oscileaza intre 5.240 euro si 19.620 euro, iar teoretic pentru cei 70.000 de bolnavi din Romania cheltuielile anuale se situeaza intre 350 milioane euro si 1,3 miliarde euro, potrivit informatiamedicala.ro.
A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii