Cateva mari intrebari ramase fara raspuns   octombrie 4th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Se spune ca in Romania scandalurile sunt ca minunile, adica nu dureaza mai mult de trei zile. Pe multe dintre ele, praful uitarii se asterne nepermis de repede, chiar daca e vorba de aspecte de cea mai mare importanta; alte scandaluri vin la rand si nimeni nu isi mai bate capul cu ce ramane in urma. Vom incerca in randurile care urmeaza sa reamintim, pe scurt, doar cateva dintre misterele toamnei electorale 2009, care si azi, dupa un an, se incapataneaza sa ramana nedescifrate.

– Ce a cautat, totusi, Mircea Geoana la Moscova, in una sau chiar mai multe vizite neoficiale, in cadrul carora se spune ca ar fi fost primit de un consilier apropiat presedintelui Medvedev? Au avut legatura actiunile lui cu alegerile prezidentiale si daca da, ce a sperat ori a promis candidatul PSD la Kremlin?

– Cand va lamuri Traian Basescu misterul casetei video incriminatoare la adresa lui Geoana, pe care a recunoscut ca o detine, pornind de la consideratia ca romanii au dreptul sa stie daca numarul doi in stat nu se face cumva vinovat de fapte de coruptie ori imorale?

– Ce s-a intamplat cu cele 42 de plangeri penale facute la DNA de catre Sorin Oprescu impotriva predecesorilor sai la Primaria Generala, inclusiv Traian Basescu si Adriean Videanu si despre care edilul a vorbit intr-o emisiune la Antena 3, in octombrie anul trecut? La vremea respectiva, Oprescu sustinea ca dosarele deschise ca urmare a acestor plangeri vizeaza aprobari de constructii ilegale si vanzari de terenuri din parcurile orasului.

– Cine se afla la originea scandalului ”copilul lovit”, Traian Basescu afirmand anul trecut ca respectiva caseta ar fi fost falsificata undeva, in afara tarii si promitand ca va dezvalui public dupa alegeri cine se face vinovat de presupusa inscenare?

– Ce au discutat in secret Johannis si Basescu pe 1 decembrie, in plina campanie de prezentare a edilului drept viitor premier al aliantei PNL-PSD-UDMR si daca acea intalnire are legatura cu straniul forfait al lui Johannis, imediat dupa alegeri, in plin scandal de fraudare a scrutinului, primarul parasind Capitala cu directia Sibiu si lasand coalitia balta? Ori cu decizia la fel de stranie a lui Johannis, luata cu o zi inaintea intalnirii amintite, de a nu mai aparea la mitinguri electorale alaturi de Mircea Geoana?

– Ce ascunde exploziva declaratie publica a fostului purtator de cuvant al SRI, colonelul Nicolae Ulieru, facuta pe 18 noiembrie, la Realitatea TV, potrivit careia seful SIE, Mihai Razvan Ungureanu, este agent al unei puteri straine? Desi Ulieru s-a oferit sa prezinte dovezi in acest sens comisiilor parlamentare de control al SRI si SIE, nimeni nu a parut interesat de un asemenea demers, pana acum, de parca ar fi fost vorba de un vanzator de acadele si nu de ditamai seful de serviciu secret.

– De ce Basescu nu a desecretizat nici pana azi documentatia despre cazul Hayssam, asa cum a promis pe 12 noiembrie, la emisiunea ”Nasul”? ”Dupa ce trece campania,  va asigur ca voi cere celor care au secretizat aceste documente sa le facem publice, pentru ca ele nu mai au valoare operativa acum, valoare operativa au alte documente cu politicienii cu care a luat legatura Omar Hayssam dupa ce a fugit in Siria, spre exemplu, alea sunt de mare interes. Dar ce a fost pana la rapire, deja poate fi desecretizat, dupa parerea mea, si vom vedea daca dupa alegeri o sa le placa” asa suna promisiunea sefului statului, ramasa in coada de peste.

– Cum se explica validarea lui Blaga, pe 28 octombrie, in comisiile parlamentare, ca membru al cabinetului Croitoru, spre deosebire de toti ceilalti membri (cu exceptia lui Bogdan Aurescu), in conditiile in care acesta era contestat chiar si ca ministru interimar de catre coalitia anti-Basescu, semnase schimbarea tuturor prefectilor PSD si se afla, totodata, in centrul acuzatiilor PSD privind manipularea informatiilor clasificate din interiorul ”Doi si un sfert”? In plus, el era acuzatul de serviciu al asa-zisei tentative de fraudare a alegerilor. Exista vreo legatura intre aceasta atitudine si modul in care Blaga a fost bocit, zilele trecute, de intreaga opozitie, dupa debarcarea de la MAI?

– Ce s-a ales de promisiunea lui Blaga ca va face lumina in celebrul scandal al informatiilor scurse de la ”Doi si un sfert”?

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii