Sistemul de sanatate „muribund” din Romania, in atentia presei straine   octombrie 4th, 2010

Romania a alocat numai 3,9 la suta din PIB in 2010 pentru sistemul de sanatate (foto: wordpress.gazetanord-vest.ro)

Sistemul de sanatate romanesc ajunge din nou subiect in presa straina. Cotidianul economic Financial Times realizeaza, in editia electronica de luni, o sinteza a conditiilor intalnite in spitalele din Romania, care sufera de pe urma masurilor de austeritate decise de Guvern si a lipsei personalui medical. Punctul de plecare al acestei analize este chiar Maternitatea Giulesti, informeaza Mediafax.

„Spitalul s-a redeschis recent, in urma unor reparatii scumpe, dar o pata neagra inca planeaza asupra sistemului de sanatate muribund din Romania, care sufera de pe urma taierii cheltuielilor bugetare”, relateaza cotidianul Financial Times, referindu-se la Maternitatea Giulesti, unde sase bebelusi au murit, iar alti cativa au suferit arsuri grave in urma unui incendiu declansat de un cablu electric prost izolat.

Accidentul, care potrivit specialistilor din sanatate arata cum o asistenta trebuia sa aiba grija de prea multi bebelusi si ca spitalul nu si-a permis sa instaleze un sistem de alerta antiincendiu, „dezvaluie cu exactitate slabiciunea sistemului de sanatate romanesc”, sustine Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Acesta tragedie nu putea surveni intr-un moment mai prost pentru Guvernul roman, care se confrunta cu mari dificultati in ceea ce priveste taierea cheltuielilor bugetare, aplicate inclusiv medicilor, afirma cotidianul britanic.

Citeste mai multe AICI

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii