Merkel: Aderarea la Spatiul Schengen nu depinde de integrarea romilor   octombrie 12th, 2010

foto: rahoveanu.wordpress.com

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, la Bucuresti, ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen depinde de respectarea conditiilor tehnice pentru siguranta frontierelor, nu de integrarea romilor, relateaza Mediafax.

„Punctul central este urmatorul: daca noi suntem siguri ca acordarea vizelor la granitele exterioare ale Romaniei se face fara coruptie, fara ilegalitati si sunt respectate conditiile legale. Asta este important, pentru ca altfel, spatiul Schengen in intregime ar fi pereclitat de aceste lucruri ilegale. In legatura cu problema integrarii romilor din Romania, aceasta nu joaca niciun rol in ce priveste criteriile Schengen. Important este faptul ca la granite lucrurile sa se desfasoare corect. Aceasta este singura chestiune dupa care noi ne ghidam”, a declarat Angela Merkel.

”Problema datei la care ar putea adera Romania la Spatiul Schengen este pusa in discutie. Teoretic, Bucurestiul si-a propus ca tinta luna martie a anului viitor. Practic, insa, termenul ar putea fi prelungit, cred unele voci politice, dar si comentatori de la Bucuresti”, relateaza RFI.

Premierul Emil Boc a declarat, la randul sau, ca aderarea Romaniei la Schengen nu trebuie blocata pe unele criterii politice. „Am subliniat fara echivoc hotararea ferma a Romaniei de a adera la spatiul Schengen in martie 2011, cu respectarea conditiilor cerute de UE. In acelasi timp, am tinut sa precizez ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu trebuie sa fie blocata pe criterii politice, daca sunt indeplinite obiectivele tehnice care vizeaza intrarea in spatiul Schengen”, a declarat primul-ministru.

Angela Merkel efectueaza, marti, o vizita in Romania, a doua de de cand este sef al guvernului de la Berlin.

Cancelarul german a avut convorbiri cu premierul Emil Boc si se va intalni cu presedintele Traian Basescu. In programul vizitei este prevazuta si o deplasare la Cluj, unde Merkel va primi titlul Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai. (EN)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii