Cum este controlata tradarea?   decembrie 30th, 2010

Era cat se poate de logic ca Uniunea Sovietica sa-si planteze in Romania un numar mare de spioni. Daca la inceput unii dintre ei erau cetateni sovietici, ulterior spionii au fost racolati din randul populatiei autohtone. Deci, erau romani. Intr-o traducere cat se poate de directa, erau tradatori de tara. Cati au fost? Cati sunt inca? Si cu ce consecinte?

Este rezonabil sa ne imaginam ca cel mai temut stat politienesc din lume, cu o traditie a serviciilor secrete mai lunga decat comunismul, putea sa dispuna, in Romania, de o pepiniera de zeci de mii de spioni. In guverne, in Armata, in Militie, in serviciile secrete, in sistemul bancar, in ministere si, evident, in Comitetele de partid. Un stat vasal trebuia supravegheat. La sange. Si, cat timp a durat regimul comunist, asa au stat lucrurile. Multi dintre spioni erau cunoscuti si tolerati. Altii au ramas necunoscuti. Pana astazi. Si vor ramane necunoscuti si de acum incolo.

Nicolae Ceausescu, jucandu-se de-a independenta fata de Moscova, a fost extrem de gentil cu spionii vecinului de la Rasarit. In cel mai bun caz, i-a indepartat din functiile cheie. Dar nu i-a arestat, nu i-a interogat si nu i-a condamnat pentru tradarea interesului national. Spionii prinsi traiau bine-mersi in Romania ca intr-un azil. Pe Nicolae Ceausescu putem sa-l intelegem. In felul lui, mergea pe sarma. Dar oare avem aceeasi obligatie de toleranta maxima si fata de urmasii lui Ceausescu?

Ce s-a ales de spionii sovietici care, sub lagarul socialist, erau GRU, adica ai Armatei, si KGB, adica ai principalei politii politice moscovite. Isi poate cineva imagina ca, odata cu prabusirea regimului Ceausescu, acesti spioni s-au transformat pur si simplu in cetateni pasnici ai Romaniei? Isi poate cineva imagina ca, dupa transformarile succesive ale Uniunii Sovietice, dupa ce ea a devenit Rusia, acesti spioni au fost abandonati? Isi poate cineva imagina ca ei nu au fost in permanenta activi? Si, in fine, isi poate cineva imagina ca un stat ca Rusia, care, inca de pe vremea tarilor, si-a construit unul dintre cele mai performante servicii de spionaj din lume, a abandonat aceasta practica odata cu destramarea Uniunii Sovietice? Isi poate cineva imagina ca Putin, care a detinut doua mandate de presedinte al Federatiei Ruse iar in prezent este prim ministru si care provine din randul serviciilor secrete, ignora corpul de spioni plantat in Romania?

Ei bine, daca la toate intrebarile de mai sus putem da raspunsuri rezonabile, atunci nu ne mai ramane decat sa mai punem doua intrebari, la care ar trebui sa raspunda cei aflati la putere. Prima intrebare este daca exista vreo institutie care, in interes national, ii monitorizeaza pe spionii Federatiei Ruse, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei? Care sunt plantati in interiorul institutiilor cheie ale acestei tari. Iar a doua intrebare este la fel de simpla dar si ea isi gaseste la fel de complicat un rapuns. Si anume, cum actioneaza autoritatile impotriva acestei retele de spionaj? Cati spioni au fost prinsi, dovediti si condamnati?

Daca nu reusim sa raspundem la aceste ultime doua intrebari, atunci de ce ne miram ca, dupa doua decenii de buimaceala, Occidentul ne intoarce spatele? Nu cumva ducem cu noi in interiorul Uniunii Europene acest corp periculos si nociv de spioni?

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

decembrie 30th, 2010 at 21:14
haiducul spune:

„Nicolae Ceausescu, jucandu-se de-a independenta fata de Moscova…”Sorine daca tu crezi ca se putea mai mult la acea vreme , te inseli. De ce nu vrei sa spui tu, ca am fost singurii din blocul socialist care ne-am opus cit am putut.Am fost totusi apreciati de marile puteri occidentale.

decembrie 30th, 2010 at 21:55
ilie spune:

Dupa parerea mea cred ca Basescu ar trebui impuscat ca Nicolae Ceausescu.

decembrie 31st, 2010 at 05:30
Petre S spune:

@Ilie. Mai bine spazurat, sau ars de viu pe rug, asa precum merita cel mai mare nemernic zamislit vreodate pe taram romanesc. Tineti minte, voi cei 20 de milioane de romani: daca vi s-ar fi cerut sa va platiti *maine* datoriile acumulate de canalie si interlopii sai, ati avea de scos pe loc din buzunar peste 100 de miliarde de Euro. Peste 30 de ani, cand soseste scadenta, cam de trei ori mai mult. 0,3 trilioane de Euro! Sper ca mai sunt unii dintre voi care mai si gandesc di realizeaza ce inseamna aceasta suma. Nici o tara in intreaga istorie a omenirii n-a mai fost in situatia in care a fost adusa Romania de securistul chior. Sa-l impuscati doar pe nemernic? Ar scapa prea usor. L-ati nedreptati pe Ceausescu si nici pe voi insiva nu v-ati respecta.

decembrie 31st, 2010 at 07:30
gili spune:

Din pacate Petrica nu o sa-i miste nimeni nici macar un singur firicel de par de pe cap , cu toate ca nu ar avea prea multe … Iar noi prostimea , o sa platim evident .