Surpriza: ambasadorul SUA valideaza documentele Wikileaks Romania   martie 31st, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, face o miscare surprinzatoare, in raport cu propria pozitie anuntata oficiala, si valideaza, abil, documentele Wikileaks Romania, a caror reala provenienta este tot mai des pusa la indoiala de presa si de politicienii autohtoni.

Luni, 28 martie, intr-un comunicat oficial al Ambasadei SUA la Bucuresti, se precizeaza urmatoarele: „Departamentul de stat nu comenteaza cu privire la materiale, inclusiv documente confidentiale, care este posibil sa fi ajuns in presa. Noi nu ne putem pronunta asupra autenticitatii nici unui document oferit presei”.

Contactat de jurnalisti, tot luni, Gitenstein se tine tare si refuza, cu indarjire, orice comentariu. Pana aici, o atitudine absolut de inteles.

Astazi, insa, prezent la Bursa de Valori Bucuresti, Gitenstein e intrebat de presa ce a vrut sa spuna cu expresia “rata schioapa” folosita la adresa guvernului roman, potrivit unuia dintre documente. Iar diplomatul – surpriza – chiar explica, fara rezerve, ce a vrut cu adevarat sa spuna la vremea respectiv. „Nu inseamna ca e ceva ilegitim legat de Guvern. Tot ceea ce descriam era ceea ce se intampla. Cred ca era in octombrie sau in noiembrie 2009, cand Guvernul cazuse, dar era functional in asteptarea unui nou mandat al Executivului”, a spus Gitenstein.

Adevarata stire nu e ca ”rata schioapa” n-ar fi o formula peiorativa, ci ca ambasadorul american valideaza continutul documentului Wikileaks, in ciuda deciziei anuntate de a comenta in vreun fel asemenea texte. Ceea ce are un impact indirect si asupra celorlalte documente aparute la noi. Daca ar fi fost consecvent, raspunsul lui Gitenstein trebuia sa fie, ”Sorry, am mai spus-o, nu comentez!”.

Ce s-a intamplat de luni pina astazi, in ceea ce priveste documentele Wikileaks? Simplu: a inceput sa prinda teren ideea ca ele nu sunt documente autentice, ci facaturi, eventual ale serviciilor secrete autohtone.

Interventia lui Gitenstein de azi denota clar ca americanii au interesul ca documentele Wikileaks de Romania sa fie luate in serios. De ce, probabil vom incepe sa intelegem peste mai multa vreme

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii