Teoria si practica SRI   decembrie 23rd, 2015

srs_edit2-90x90In teorie suna bine. Domnul Eduard Hellvig a vorbit extrem de frumos despre drepturile cetatenilor Romaniei. Si despre faptul ca, in viitor, Serviciul Roman de Informatii isi va schimba paradigma de lucru. In sensul ca tot ceea ce urmeaza sa faca institutia este dedicat romanilor. Acesta este cel mai important lucru pe care l-am aflat in interviul publicat intr-un ziar central. Si preluat de multe site-uri. Sa masuram, acum, diferenta dintre teorie si practica.

Este evident, o spune si legea, o spune si practica de pana acum a SRI, institutia este menita sa protejeze siguranta nationala. Si, pana la urma, sa o garanteze. Aparand siguranta nationala, SRI ii apara, implicit, si pe cetatenii Romaniei. Sa nu existe atentate. Sa nu existe spioni. Sa fie tinuta in frau coruptia si criminalitatea. Sa fie evitate pericolele privind dezmembrarea tarii. Si asa mai departe. Utilizand actele normative in vigoare si retorica de mai sus, SRI a obtinut bugete din ce in ce mai generoase si facilitati tot mai mari. In plus, are dreptul de a dispune de societati comerciale acoperite, ceea ce, evident, ii permite sa faca concurenta neloiala altor societati, care nu apartin serviciilor. Daca aceasta este realitatea, in acest moment, cand Eduard Hellvig trage linia si spune ca va schimba paradigma, cam ce ar trebuie sa se intample, in viitor?

Evident, nu doar o schimbare de perceptie. Pentru ca, pana una-alta, directorul SRI insista asupra faptului ca multe dintre probleme serviciului sunt doar de perceptie. Sa intelegem ca este o perceptie faptul ca SRI a desfasurat si actiuni de politie politica? Este o simpla perceptie ca le-a permis unor oameni politici sa dirijeze unele activitati? Este o simpla perceptie ca SRI ar fi dirijat, la randul sau, oameni politici? Este o simpla perceptie ca serviciul dispune de ofiteri acoperiti sau colaboratori in interiorul partidelor politice, sindicatelor, Parlamentului, Guvernului, presei? Este o simpla problema de perceptie ca unul dintre conducatorii serviciului, un ditamai generalul a vorbit, pe larg, despre justitie ca un „camp tactic” al serviciului?

Daca numai perceptia ar trebui schimbata, atunci lucrurile nu sunt prea complicate. Urmeaza ca domnul Hellvig sa iasa, din cand in cand, pe piata cu cate un interviu fluviu, de genul celui publicat zilele trecute. Iar purtatorul de cuvant SRI sa ne serveasca, cat mai des posibil, comunicate de natura sa demonteze, rand pe rand, toate perceptiile gresite.

Eu, totusi, incerc sa citesc printre randuri. Vorbind despre schimbarea de paradigma si insistand asupra faptului ca SRI trebuie sa se transforme intr-o institutie in slujba cetateanului, directorul serviciului are in vedere ceva mai mult decat spune. Ceva mai mult decat o schimbare de perceptie. Intrucat, atunci cand vorbim despre un serviciu secret, de la vorba la fapta, distanta este foarte lunga. Ramane de vazut daca ea va putea fi acoperita „pas cu pas”. Si daca domnul Eduard Hellvig va dispune de suficienti pasi pentru a schimba ceea ce altii au stricat de 25 de ani.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii