S-au suparat pe SRI?   martie 20th, 2016

srs_edit2-90x90Am trait sa o vad si pe asta! Si sa o si aud. B1 TV a dat de pamant cu SRI. Intr-o maniera in care nu a procedat, pana in prezent, niciuna dintre celelalte televiziuni. Si nici macar Antena 3, care este o voce destul de critica la adresa institutiei. Mi se pare extrem de relevant ceea ce s-a spus la B1 TV. Dar inca si mai relevant este ca s-a spus acolo. Si nu in alta parte. Si asta s-a intamplat chiar in prezenta unei adulatoare a institutiei. In prezenta Andreei Pora. Care a dat in balbaiala.

Nu am obiceiul sa critic institutiile de presa. Nu am facut-o nici chiar cu cele care m-au atacat intr-un mod nedemn. Asa ca solicit ca aceasta analiza sa nu fie interpretata drept o critica pe care eu o aduc redactiei de la B1 TV. Pentru ca nici nu este asa ceva. Este doar expresia uimirii pe care mi-au provocat-o cele spuse la adresa SRI.

Au fost prezentate grafice frumos colorate. Care, in principiu, au demonstrat mai multe lucruri tinand de statutul privilegiat al SRI in raport cu alte institutii ale statului, dar, mai ales, in raport cu alte institutii similare din Uniunea Europeana. Una peste alta, s-a facut demonstratia la B1 TV ca sume  uriase din avutia publica sunt inghitite anual de catre SRI. Si s-a spus ca, pana in prezent, institutia nu a facut demonstratia ca acest efort a meritat. Participantii la dialog chiar au accentuat asupra faptului ca, in eventualitatea in care, in schimbul acestor bani, SRI ar fi prins spioni sau adevarati teroristi nu ar fi ezitat, nicio secunda, sa faca acest lucru public si sa se faleasca cu bunele rezultate. Si ca, in schimb, sub Maior si Coldea, SRI s-ar fi facut vinovat, daca nu de protejarea coruptiei, cel putin de ignorarea acestui fenomen.

Primul grafic prezentat se referea la cota parte din Produsul Intern Brut de care beneficiaza SRI in comparatie cu alte institutii similare, luandu-se ca exemple, de fiecare data, Germania, Franta, Polonia si Spania. Rezultatul este ca procentul de care beneficiaza SRI este naucitor de mare, mai ales daca este luat in calcul faptul ca celelalte state au fost si sunt mult mai expuse fenomenului terorist, spionajului, precum si altor acte si fapte care aduc atingere sigurantei nationale.

Al doilea grafic, la fel de colorat, s-a referit la numarul de angajati. Si aici SRI este campion. Cu cei 12.000 de oameni din subordine. Cu o populatie de patru ori mai mare, Germania se descurca cu o cifra de zece ori mai mica. La fel si celelalte state, exceptand Polonia, un stat mult mai mare decat Romania si unde serviciul secret dispune de 3000 de angajati, proportional, ceva mai mult, decat celelalte state europene – pentru ca si Polonia a iesit tot din comunism – dar, totusi, mult mai subtire in comparatie cu Romania.

Al treilea grafic se refera, fireste, la interceptari. Si aici Romania este campioana europeana. Daca nu cumva chiar mondiala. Iar graficul este, de asemenea, puternic colorat.

Si asa mai departe. Pana cand, ce sa vezi! La aproape un an de cand bat eu saua ca sa priceapa iapa, descopar ca, pentru prima data, iata, un post de televiziune indrazneste sa faca o afirmatie transanta. Si anume ca spionajul intern, adica SRI este de sase ori mai bine bugetat decat spionajul extern, adica SIE. Eu spuneam ca pentru “sistem”, romanii sunt mai periculosi decat strainii.

Una peste alta, acest post de televiziune care a menajat, pana in prezent, SRI, ca sa ma exprim cat pot eu de elegant, a intors brusc armele. Oare ce s-o fi intamplat? De ce s-a suparat conducerea sau patronatul pe acesta institutie de forta, cu care s-a aflat, pana mai ieri, in cele mai bune raporturi? Dar cine sunt cei care conduc sau patroneaza B1 TV? Cine vrea sa afle raspunsul la prima intrebare va trebui sa caute, de urgenta, un raspuns corect la cea de-a doua intrebare.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii