Curat constitutional   martie 22nd, 2016

srs_edit2-90x90O bomba este gata sa explodeze. In Parlamentul Romaniei. Va fi sau nu anulata faimoasa Ordonanta de Urgenta a Guvernului? Cea legata de interceptari. Va reusi sau nu majoritatea parlamentara sa ia o decizie ferma in acest sens? Sau va fi doar amendata? Si daca da, atunci cum? Luni, Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin vointa doamnei Livia Stanciu, a turnat gaz peste foc. Fortand, intr-un fel, un deznodamant. In ce sens?

Curtea Constitutionala a stabilit, fara echivoc, ca cercetari penale, in parte sau cap-coada, nu le pot face decat de institutiile desemnate in acest scop prin legea fundamentala. Prin urmare, SRI nu poate face niciun fel de interceptari, intrucat nu poate face niciun fel de cercetare penala. Decizia CCR trage o linie adanca, iar motivarea o face extrem de vizibila.

Cateva zile mai tarziu, insa, Guvernul Ciolos, la propunerea ministrului Justitiei, doamna Raluca Pruna, nu se stie de cine inspirata sau daca chiar a fost inspirata, lanseaza pe piata o ordonanta de urgenta care, sub mai multe aspecte – nu mai are rost sa insist asupra lor – reprezinta ea insasi o incalcare a Constitutiei. Pentru ca, pur si simplu, in acest domeniu, Guvernul nu putea reglementa printr-o ordonanta de urgenta. Si, in al doilea rand, prin acest act  Guvernul sunteaza, practic, decizia CCR. O modifica in mod brutal.

Uriasul scandal generat in opinia publica, dar si numeroasele dezbateri care au avut loc pe aceasta tema, pro si contra interceptarilor SRI, au urnit Parlamentul. Calin Popescu Tariceanu, presedintele Camerei Superioare, a declarat ca va pune Ordonanta pe faras. Pentru ca este neconstitutionala. Inseamna ca le va solicita colegilor sai din alianta politica sa accepte punerea ei pe ordinea de zi si anularea actului normativ al Guvernului. Presupun ca, in prealabil, seful Senatului s-a consultat cu PSD si cu UNPR.

Dar, in mare graba, inainte ca Parlamentul sa actioneze, a actionat doamna Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti. Intaiul magistrat al tarii a pornit de la premisa corecta. Nici decizia CCR, cu motivare cu tot, si nici Ordonanta de Urgenta a Guvernului nu au stabilit ce se intampla cu acele interceptari care fac parte din dosare inca nesolutionate si nici cu interceptarile care au fost deja operate si urmeaza sa fie utilizate de procurori. Este adevarat ca in jurisprudenta noastra nu functioneaza principiul precedentului judiciar. Ceea ce poate induce o harababura in sistem. In sensul ca, fiecare judecator, indeplinindu-si rolul activ, ar putea decide, cum il taie capul, daca o interceptare sau alta, aflata in prezent sau in viitor in vreuna din ipotezele de mai sus, trebuie sau nu utilizata ca proba. Pentru a se evita declansarea unui haos in sistem, presedinta Inaltei Curti a statuat, in urma primului proces care a avut loc si in care s-a dezbatut aceasta tema a interceptarile, ca toate interceptarile, indiferent de circumstante si indiferent de institutia care le-a efectuat, vor fi probe in dosar. Ca si pana acum.

Dintr-o data decizia definitiva si obligatorie a Curtii Constitutionale este, practic, anulata din doua directii. Pe o parte din directia Guvernului, prin OUG, iar in cealalta parte, de Inalta Curte prin decizia de luni. Este aproape ca si cand CCR a muncit degeaba.

Aceasta situatie obliga Parlamentul Romaniei sa reactioneze. Dar cum anume? Ar putea si Parlamentul deveni a treia institutie si a treia putere in stat, dupa Executiv si puterea judecatoreasca, care da de pamant cu CCR? Care decide sa anuleze o decizie de o asemenea insemnatate? Daca raspunsul va fi afirmativ, va urma, imediat, sa ne intrebam ce rost mai are, in aceste conditii, o institutie de sine statatoare, respectiv Curtea Constitutionala a Romaniei? Si daca nu care cumva ea ar trebui, printr-o modificare constitutionala, sa devina o simpla sectia a Inaltei Curti? Sau, de ce nu? O directie din Ministerul Justitiei, adica cel al doamnei Pruna? Altfel, Parlamentul ar putea, pur si simplu, anula Ordonanta de Urgenta. Ceea ce insa nu ar arunca in aer decizia Inaltei Curti. Pana una-alta, singura institutie care sta ferm in picioare este Inalta Curte.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii