Guvern de avarie si proiect de tara. O mare trasnaie!   iulie 4th, 2016

srs_edit2-90x90Este evident o contradictie in termeni. Un guvern de avarie e nascut dintr-o criza. Sau dintr-o mimare a crizei. Si dureaza atat cat dureaza criza. Sau jocul de-a criza. Este un guvern pe termen scurt. Cu imputerniciri reduse. De avarie. Si este pus acolo doar pentru a gestiona, temporar, lucrurile. In niciun caz un asemenea guvern nu poate construi proiecte pe termen lung. Si cu atat mai putin proiecte de tara. Iar Guvernul Ciolos semnalizeaza contrariul. Ceea ce pare o nebunie. Si nu numai pare. Chiar este.

Guvernul Ciolos a aparut dintr-un singur motiv, si anume acela ca, fara a-si consulta colegii de partid sau de guvern, Victor Ponta a decis, tam-nesam,  sa demisioneze. Daca pe mine personal ma intreaba cineva, bine a facut. Dar trebuia sa demisioneze cand, din vina lui, s-a spart USL. A facut-o prea tarziu. Si prea devreme totusi pentru calculele PNL. Pana la urma, lucrurile s-au potrivit. Iesirea de la guvernare a PSD s-a dovedit o adevarata binecuvantare. Asa cum mai multi analisti, printre care ma numar, au spus de la bun inceput.

Cu o uriasa tentacula infipta adanc in administratia publica centrala si locala, pentru PSD, opozitia e mana cereasca. Culege toate avantajele puterii, dar si toate avantajele cuvenite celui care nu participa la guvernare.

Iar PNL a inghitit galusca. Cu carlig si cu undita cu tot. A crezut ca acest guvern intitulat tehnocrat, in realitate birocrat sau chiar diletant, este guvernul lui. Adica un guvern PNL mascat. Nu a fost sa fie asa. PNL nu are niciun folos de pe urma guvernului Ciolos. In schimb, are toate ponoasele. Pentru ca opinia publica percepe acest guvern drept guvernul lui Iohannis, sustinut de PNL.

Pentru PSD nu puteau iesi mai bine cartile in nicio alta formula. Si acum, dupa o victorie exceptionala la locale, socialistii se pregatesc pentru asaltul final. La parlamentare ii vor ingenunchea pe liberali. Iar Iohannis va fi pus in colt. Daca nu va sta cuminte acolo, va fi ejectat.

In aceste conditii, Guvernul Ciolos face cea mai trasnita mutare posibila. Lanseaza un asa-zis proiect de tara. Elaborat de catre echipa sa. O echipa refuzata de toata lumea. Si care nu este eliminata de la putere doar din motive conjuncturale. Pentru ca, in perspectiva alegerilor, e numai bun un asemenea Executiv care comite greseala dupa greseala, discreditandu-se accelerat in ochii cetatenilor.

Cum sa faca o echipa de venetici, fara nicio sustinere politica si lipsita de competente reale, un proiect de tara? Cum sa faca un proiect de tara pentru Romania functionari bruxellezi, antrenati intr-o singura directie? Si anume aceea de a incerca sa cioparteasca cat se poate de mult din suvernitatea si din autonomia statelor. Si sa traiasca pe seama bugetelor natiunilor europene ca niste plante parazitare.

Ce credibilitate ar putea sa aiba un proiect de tara lansat de echipa Ciolos? Cine ar putea sustine un asemenea proiect? Cum poate fi implementat un proicet de tara in absenta vointei partidelor? Cine, in absenta politicienilor, isi poate asuma raspunderea, daca proiectul de tara este tampit?

Sunt intrebari pe care echipa Ciolos fie nu si le-a pus, fie, daca si le-a pus, s-a dovedit incapabila sa raspunda la ele. Si de aici, marea trasnaie.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii