Doamna Saftoiu resapeaza PNL   august 5th, 2016

srs_edit2-90x90Gata. Purtatorul de cuvant oficial al Partidului National Liberal a pus piciorul in prag. Si le-a cerut distinsilor membri de partid sa faca un cuvenit pas inapoi in situatia in care au avut mai multe mandate de parlamentari. Si s-au erdodat, astfel, in Legislativ. Sa isi stranga lucrurile si sa plece acasa. Sa lase locul altora. In felul acesta, PNL se va reinnoi.

Partidul National Liberal s-a reinnoit de i-au crapat pantalonii. A luat mai intai o decizie istorica. Pe care am aplaudat-o. Aceea de a declansa marea unificare a dreptei. Era si timpul. Si era si momentul potrivit. In jurul liberalilor se puteau coagula toti cei care erau sau se pretindeau a face o politica de dreapta. Indiferent cat de nesuferiti imi erau unii pedelisti si indiferent cat de nesuferiti eram unii dintre noi pentru pedelisti, am considerat ca sacrificiul merita. Cu doua conditii insa: ca dreapta sa se unifice realmente si in mod accelerat, iar PNL sa isi poata conserva esenta sa liberala.

Cele doua conditii nu au fost indeplinite. Fuziunea a incremenit intr-o ciudata si periculoasa pozitie de spagat. Mai tarziu, am inteles de ce. PDL trebuia sa castige timp. Pentru a-i canibaliza pe vechii liberali. Si pentru a prelua conducerea. Lucru care s-a si intamplat. Si, cu toate acestea, fuziunea tot nu s-a incheiat. Si, in absenta unor conferinte la nivel local si a unui congres, intreaga garnitura de conducere PNL, chiar si asa rasturnata cum e in favoarea fostilor pedelisti, s-a delegitimizat. Una peste alta, nu a fost indeplinita nici ce de-a doua conditie. PNL nu se mai comporta ca un partid liberal. Seamana mai degraba cu acel partid de trista amintire transferat, fortat si peste noapte, de Traian Basescu la popularii europeni cu vana comunista si cu vana socialista cu tot.

Si acum urmeaza ceva ce nu cred ca reprezinta o simpla paranteza. Cand Klaus Iohannis a candidat pentru presedintia PNL, a afirmat ca este liberal, ca va ramane liberal si ca va fi mereu atasat acestui partid. Chiar daca va deveni presedinte. De fapt, Klaus Iohannis, prin politica pe care o face, prin limbajul pe care l-a adoptat – cu exceptia primului sau discurs in fata CSM si cu alte cateva exceptii mai marunte –, s-a dovedit a fi mai inrudit cu Traian Basescu si cu urmasii acestuia. De care a ramas, de fapt, atasat. Cum ar fi Vasile Blaga. Sau Mihai Razvan Ungureanu.

In aceste conditii, are loc un al doilea salt inainte al PNL. Trecerea, cu arme si bagaje, in tabara popularilor europeni. Am aplaudat si am aprobat prin votul meu si aceasta masura. In ciuda faptului ca ea reprezenta tradarea grupului european ALDE, care tratase intotdeauna PNL asa cum se cuvine. Exista o conditie insa. Aceea ca, intrand in cea mai mare familie politica din Europa, PNL sa isi poata pastra indentitatea. Si sa poata face, chiar cu mai mult succes decat pana atunci, o politica nationala. Dedicata interesului romanesc. Acest lucru nu s-a intamplat. PNL s-a predat, cu arme si bagaje, popularilor europeni si a predat Romania grupului de state puternice din UE care, fireste, isi urmaresc propriile interese.

A urmat a treia revolutie. PNL a decis sa treaca, cu arme si bagaje, in tabara binomului. Sa sustina neconditionat tot ce hotaraste binomul. Indiferent cat de mult abuzeaza acest binom celelalte institutii ale statului si mai ales entitatile legitim alese de catre cetateni. In aceste conditii, a fost edictat faimosul decalog. Prin care erau eliminati o serie intreaga de liberali, unii dintre ei extrem de valorosi – vezi cazul Orban –, ca urmare a unei simple anchete facuta de procurori. Destinul PNL a fost dat pe mana lui Coldea de la SRI si pe mana DNA. In felul acesta, intr-o Romanie in care, din nefericire, nu se mai pune problema controlului serviciilor secrete exercitat de societatea civila, ci a controlului societatii civile exercitat de catre serviciile secrete, PNL s-a asezat impotriva curentului istoriei si, ca atare, risca sa ia valurile in piept si sa fie dat peste cap.

In fine, gestionat bicefal si rupt de lupte interne pe cat de tacute, pe atat de dure, PNL a pierdut startul alegerilor din acest an, rezultatele de la locale, masurate fiind prin numarul de majoritati construite in consilii, fiind catastrofal. Iar ceea ce se intrevede nu arata prea bine, mai ales tinand cont de faptul ca dreapta, departe a fi fost unificata, este si mai fragmentata decat in trecut.

In aceste conditii, cand partidul ar trebui sa mearga urgent la doctor si sa faca o terapie intensiva, vine purtatorul de cuvant al PNL, in persoana doamnei Adriana Saftoiu, si propune o noua revolutie –  a cata oara? – in partid, solicitandu-le parlamentarilor cu mai multe mandate sa faca pasul inapoi. Si asta in conditiile in care numarul total de locuri in Legislativ se reduce dramatic. Aceasta declaratie soc a generat noi convulsii pana la cel mai inalt nivel. Insusi Vasile Balga a fost silit sa isi contrazica propriul purtator de cuvant. Este extrem de grav.

Si, culmea, o asemenea idee nastrusnica, care nu stim in realitate cat e de sustinuta sau de nesustinuta de catre conducerea PNL, vine nu numai din partea purtatorului oficial de cuvant, ci si din partea unei persoane care, timp de 15 ani, aleasa sau nealeasa de catre cetateni, s-a aflat in epicentrul puterii. Mult timp, chiar de-a dreapta lui Traian Basescu, autorul unora dintre cele mai semnificative distrugeri din aceasta tara. In aceste conditii, oare nu ar trebui ca doamna Saftoiu sa fie cea pusa in situatia sa faca pasul inapoi?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii