Soarecele? Si cine este pisica?   noiembrie 13th, 2016

srs_edit2-90x90Ei bine, la aceasta intrebare, care vizeaza identitatea soricelului si identitatea pisicutei in afacerea Black Cube, nimeni nu a fost capabil sa dea un raspuns ferm pana in acest moment. Cine este, in definitiv, Daniel Dragomir, fostul colonel SRI, aflat, actualmente, in custodia procurorilor? Este el soricelul prins asupra faptului? Sau este pisica in asteptarea prazii? Ce semnificatie ar putea sa aiba, din aceasta perspectiva, surprinzatoarea sa afirmatie facuta in sala de judecata?

Confruntat cu judecatorii, Daniel Dragomir, acest personaj asupra caruia este proiectata intreaga atentie a opiniei publice, a facut o declaratie soc. A inceput prin a spune ca, pana in prezent, el nu a dezvaluit nimic. Si a continuat cu un anunt naucitor pentru persoanele pe care le vizeaza. Cum ca luna decembrie va veni nu numai cu cadouri, ci si cu dezvaluiri importante legate de afacerea Black Cube. Acest enunt nu ne indica cine este pisica. Sau ca pisica ar fi Daniel Dragomir. Dar, in orice caz, el dovedeste ca, cel putin in propria viziune, nu este in niciun caz soricelul. Altcineva va fi vanat. Cine? Impotriva cui se vor dezlantui efectele dezvaluirilor din luna decembrie? Si de ce tocmai in luna decembrie?

Iata intrebari cu totul si cu totul noi, care se adauga celor existente despre declansarea, derularea si deznodamantul operatiunii Black Cube. Daca punem cap la cap informatiile pe care le-am aflat pana in acest moment, furnizate in exclusivitate de inregistrarile si stenogramele care au fost date publicitatii, rezulta ca detectivii Black Cube, angajati pe bani grei, aparent de catre Daniel Dragomir, au reusit sa obtina o serie de informatii compromitatoare referitoare la doamna Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, si anturajul acesteia. Despre aceste informatii nu s-a relatat inca nimic, iar procurorii au strecurat in presa informatia ca le cauta inca si ca ele s-ar afla pe un memory stick care, pentru moment, nu se stie unde se afla. Asa sa stea lucrurile oare?

Este evident ca, daca experimentatii detectivi Black Cube au reusit sa acceseze informatii importante vizand-o pe doamna Laura Codruta Kovesi si persoane din anturajul acesteia in cele cateva luni de activitate incheiate in momentul in care cei doi iepurasi, trimisi la inaintare, au fost prinsi, prosteste si demonstrativ, in usile batante ale hotelului Marriott, acestea nu au fost stocate pe un singur stick. Este in afara oricarei indoieli ca si-au pastrat si ei cel putin o copie. Cum la fel de clar mi se pare ca si comanditarul aparent, Daniel Dragomir, sa fi primit asemenea informatii, ca dovada a indeplinirii obligatiilor Black Cube. Vorbim, prin urmare, despre o baza de date care exista, probabil, in mai multe locuri, dar care, dintr-un motiv sau altul, nu a fost data inca publicitatii. La aceasta am toate motivele sa presupun ca s-a referit fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, in ultima sa declaratie data in fata judecatorilor.

Poate ca, inainte de a intra in alte detalii, nu strica sa facem, pentru cei interesati, o scurta cronologie. La data de 1 februarie anul curent, israelianul Zorella vine la Bucuresti pentru a decide daca Black Cube se angajeaza sau nu in aceasta operatiune anti-Kovesi. Cu exact o luna inainte, fusese abordat de Daniel Dragomir. La 6 martie, presedintele Klaus Iohannis, care avea programate intalnirii la nivelul Uniunii Europene, il deleaga pe neasteptate, in acest scop, pe premierul Dacian Ciolos si pleaca cu sotia intr-o vizita surpriza in Israel. Aparent, viziteaza Sfantul Mormant si Zidul Plangerii. Inca o luna se scurge si inca un eveniment se petrece. La 12 aprilie, sunt arestati cei doi iepurasi trimisi la inaintare, care urmeaza sa fie pusi in libertate  in urma unui acord cu procurorii si pedepsiti cu zile munca in Israel. Probabil vor fi obligati sa dea zapada, la iarna, pe strazile din Tel Aviv. Iar in 27 aprilie, in prezenta procurorilor romani si israelieni, reprezentantii Black Cube fac depozitii la Tel Aviv si predau fel de fel de documente, inclusiv bilete de calatorie. Greu de presupus ca nu ar fi predat si un memory stick cuprinzind datele obtinute despre Kovesi si anturajul acesteia sau doar o parte a lor.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, despre care cei care il cunosc afirma ca este un om cu o inteligenta neobisnuita, isi exprima, printre randuri, in discutiile cu israelienii, un interes personal legat de aceasta operatiune. Intrucat Laura Codruta Kovesi era, cel putin la acea data, extrem de strans legata de generalul cu patru stele Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, de fapt, conducatorul real al serviciului secret, iar colonelul Dragomir fusese o piesa grea a serviciului, care condusese un departament extrem de sensibil, cu acces la informatii pe o raza de 360 de grade, Zorella crede ca, prin inlaturarea lui Kovesi, comanditarul lor de la Bucuresti se astepata sa fie numit prim-adjunct al directorului SRI. In locul lui Florian Coldea. Iar numirea urma sa se faca de catre Eduard Hellvig, directorul SRI, pe care il cunostea personal, cu acordul presedintelui Klaus Iohannis.

Este acest interes, probabil real, suficient pentru a justifica declansarea intregii operatiuni? Dispune sau a dispus fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, de exorbitantele sume de bani solicitate de catre reprezentantii Black Cube? Este Dragomir adevaratul comanditar? Este el destinatia finala a informatiilor obtinute de Black Cube?

Eu raspund negativ la toate intrebarile de mai sus. Este cert ca Daniel Dragomir a avut si are, in aceasta afacere, un interes personal. Este in afara oricarei indoieli ca el a fost singurul negociator oficial cu reprezentantii Black Cube. Ca, prin intermediul lui, au fost facute platile. Si, probabil, este la fel de adevarat ca, pe parcursul accesarii de informatii despre Kovesi si anturajul ei, Daniel Dragomir a fost si beneficiarul primar al acestora. Numai ca el e un simplu intermediar si nimic mai mult.

Adevaratii comanditari sunt persoane cu dare de mana. Persoane care au decis sa investeasca o suma enorma de bani pentru a afla lucruri despre Laura Codruta Kovesi. Daca aceste persoane au lucrat sau nu in coniventa cu inalti reprezentati ai statului, asa cum ni se sugereaza din mai multe directii, ramane sa aflam in viitor. Dar, pana una, alta, avem certitudinea ca nu Daniel Dragomir este comanditarul. Si ca o parte a informatiilor astfel obtinute, daca nu cumva toate, au fost accesate de comanditari, au inceput sa ne fie servite, iar acest proces continua.

Semnificatia declaratiei lui Daniel Dragomir facuta in instanta este, din aceasta perspectiva, devastatoare. In luna decembrie, vom avea, dupa cum afirma, surprize. Adica dezvaluiri. Ceea ce am aflat pana acum, prin urmare, din stenogramele date publicitatii, este floare la ureche. Dezvaluirile pot insemna informatii explozive depre Laura Codruta Kovesi si anturajul acesteia  accesate de catre detectivii Black Cube si tinute inca la sertar de catre procurori, dar si informatii, la fel de explozive, despre cei care au comandat aceasta operatiune, trimitandu-l la inaintare pe Dragomir.

Daca asa stau lucrurile, atunci, in aceasta afacere, Dargomir nu joaca deloc rolul unui soricel. El este chiar pisica. Sau o proiectie in spatiul public a pisicii. In aceasta ipoteza, soricelul este viitoarea victima a dezvaluirilor.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii