Grindeanu vede naluci acolo unde sunt monstri vii   mai 18th, 2017

srs_edit2-90x90Premierul Romaniei, Sorin Grindeanu, a intervenit, printr-o declaratie nefericita, in uriasul scandal al arhivei SIPA. In sensul ca se pronunta si el pentru desecretizarea a ceea ce trebuie desecretizat. Motivul invocat de el este ca numai astfel ar putea fi pus capat unor spaime care ii bantuie pe multi. Iata, asadar, ca isi face loc o noua motivatie, invocata de asta data chiar de catre seful executivului, si anume necesitatea de a se pune capat unor fantezii si cosmaruri pe care le-ar avea diverse persoane. Modul in care Sorin Grindeanu s-a exprimat ar trebui sa ne puna pe toti pe ganduri.

In timp ce Asociatia Magistratilor, CSM-ul si cei mai multi procurori si judecatori care s-au pronuntat in legatura cu aceasta nucleara, a arhivei SIPA, s-au referit in mod expres la dosare intocmite impotriva magistratilor, continand date compromitatoare despre acestia si utilizate ca instrument de presiune si santaj, iata ca, pentru prima data, un inalt demnitar al statului, printr-o declaratie oficiala, pune sub semnul intrebarii, e adevarat, in mod subtil, veridicitatea acestei realitati triste a istoriei noastre recente.

Prin urmare, ce ar trebui sa isi imagineze cetateanul care aude la televizor sau citeste in presa scrisa toate aceste puncte de vedere si declaratii? Ca, intr-adevar, statul mafiot, cum a fost denumit de fostul presedinte Traian Basescu, a creat un instrument prin care cei care aveau acces la anumite informatii, declarate secrete de stat, sa puna presiune pe procurori si judecatori, pentru a-i transforma in instrumente ale politiei politice? Sau ca toate aceste lucruri afirmate despre arhiva SIPA sunt simple povesti menite sa ii bantuie pe procurori si pe judecatori si ca, in realitate, nu s-a intamplat nimic de natura sa puna sub semnul intrebarii statul de drept? Daca este asa cum sugereaza prim-ministrul, inseamna ca toti cei care au detinut, in ultimii ani, portofoliul Justitiei au gresit amarnic incercand sa sigileze arhiva SIPA si tratand-o ca pe o adevarata bomba cu ceas. Conform prim-ministrului, daca acuzele aduse acestei operatii sunt simple halucinatii, nu ar mai exista niciun motiv pentru ca, dimpotriva, acest mecanism al monitorizarii procurorilor si judecatorilor sa functioneze si in continuare. Aoleu, nu care cumva tocmai in aceasta directie bate Grindeanu?

In mod cert, in 2014, in penitenciarele din Romania cel putin, inca existau persoane care se prezentau detinutilor drept ofiteri SIPA, aveau cu acestia conversatii si le puneau intrebari in aceasta calitate. Un ofiter SIPA, de fapt o doamna, altfel extrem de agreabila, era prezenta aproape zilnic printre detinutii politici de la Jilava, aflati in aceeasi sectie de detentie cu Adrian Nastase. Mie insumi mi-a fost prezentata aceasta doamna atunci cand, in calitate de senator, i-am vizitat in penitenciar pe Adrian Nastase si pe Bogdan Popovici. Repet si insist asupra detaliului. Prezentarea respectiva s-a facut in calitatea acestei persoane de ofiter SIPA. Nici macar nu a fost invocata noua denumire a serviciului secret care functioneaza in penitenciare.

Daca in 2014 functiona acest mecanism, sunt obligat sa imi pun o intrebare logica: unde anume isi depuneau polenul aceste albine SIPA daca, incepand de prin 2005, deci cu 9 ani mai devreme, arhiva SIPA ar fi fost si ar fi ramas sigilata din ordinul doamnei Monica Macovei, ministru de Justitiei in acea vreme? Cred ca este la mintea cocosului faptul ca ofiterii de informatii fac rapoarte scrise si ca aceste rapoarte sunt predate pe cale ierarhica si trebuiesc inregistrate si depuse undeva. Daca arhiva SIPA fusese sigilata si daca acolo nu s-a mai umblat deloc cu exceptia judecatorului Danilet si a procurorului Dumitriu, unde s-au dus rapoartele ofiterului de la Jilava? Unde s-au dus rapoartele celorlalti ofiteri din toate penitenciarele patriei? Sau ale ofiterilor din afara penitenciarelor? Pentru ca se stie nici SIPA si nici vreun descendent al acesteia, cum s-o numi el, nu au functionat doar in interiorul spatiilor de detentie.

Facand o legatura logica intre modul in care s-a exprimat premierul Sorin Grindeanu si aceasta realitate perceputa de mine personal si care poate fi confirmata de sute de detinuti si de fosti detinuti, rezulta ca exista si o a doua arhiva SIPA. Una este sigilata, iar a doua, cea mai recenta, nu. In legatura cu prima, exista suspiciuni intemeiate si chiar probe ca s-ar fi sustras documente si informatii care ar fi fost folosite in scop de politie politica – vezi mapa profesionala a Noricai Nicolai –, iar in ceea ce priveste cea de-a doua arhiva SIPA, nu exista, pana in prezent, nici semnale de alarma si nici suspiciuni. Fie pentru ca informatiile de aici nu ar fi fost utilizate in scop de politie politica, ceea ce nu prea imi vine sa cred, fie fiindca s-a pus batista pe tambal.

Dar, oficial, SIPA nu mai exista de mult. A fost creata o noua structura, cu alta denumire, legata de combaterea terorismului si a crimei organizate, care si ea se afla tot sub autoritatea Ministerului Justitiei, producand informatii si aflandu-se la baza unei arhive in care aceste informatii sunt adunate. Prin urmare, avem nu una, nu doua, ci trei arhive ale aceleasi Marii cu, mereu, alta palarie. Nici despre a treia arhiva nu sufla nimeni vreun cuvant.

In aceste conditii, ma intorc la remarca facuta joi dimineata de prim-ministru si ma intreb: de ce domnia sa a avut o asemenea abordare, prin care sunt persiflate toate reactiile societatii civile si ale magistratilor vizavi de arhiva SIPA? De ce, de pilda, prim-ministrul, in loc sa ii ia peste picior pe toti cei ingrijorati de faptul ca, in Romania, s-ar fi facut politie politica prin santajarea unor procurori si judecatori, prin compromiterea unora sau aparenta distrugere a dosarelor in cazul altora, nu a atras atentia asupra unui adevar elemanetar? Care, fiind la mintea cocosului, ar trebui sa fie si la mintea premierului. Si nume ca niciun minister nu are dreptul legal de a infiinta un serviciu secret. Ca, pentru infiitarea unui serviciu secret, este obligatorie o lege organica. Care, in acest caz SIPA, perpetuat prin existenta si in prezent a noului serviciu, a lipsit. Ca nu poate exista niciun serviciu secret care sa nu fie supus unui control. Tocmai pentru a fi evitate excesele de orice fel.

De ce premierul a optat pentru a sugera ca opinia publica este confruntata, nu cu o realitate scandaloasa, ci cu un fel de fantome? Cu un fel de monstri nascuti din somnul ratiunii.

Cum as putea, in aceste conditii, sa nu ma intreb de unde Dumnezeu vine, de fapt, domnul Sorin Grindeanu? Nu cumva vine si el de unde a venit domnul Victor Ponta? Adica, ca sa ma exprim mai pe sleau, dintr-o dubla comanda?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii