Revoluția Gabrielei Firea   septembrie 2nd, 2018

srs_edit2-90x90

E scandal. Un scandal imens. În PSD. Dar mai ales pe lângă PSD. Unde se spune insistent că doamna Gabriela Firea dă de pământ cu domnul Liviu Dragnea. Comportându-se ca un terminator. Se schimbă, conform acestor ziceri, istoria PSD. Chiar sub ochii noștri. Iar noi trebuie să credem. Tot cee a ce ni se indică. Care este însă realitatea?

Aparent Gabriela Firea chiar asta face. Îl lichidează pe Liviu Dragnea. Firea este al doilea om din stat din perspectiva numărului de voturi obținute. După Klaus Iohannis. Ea are voturile cetățenilor Bucureștiului. Sunt cele consemnate. Cele care au făcut-o primar. Sunt și voturile electoratului PSD, dar și multe alte voturi. Și doi: lucrează cu un buget uriaș. Al doilea după cel al Guvernului. Poate oferi contracte grase. Poate da favoruri. Își poate face aliați. Și deja are experiență politică redutabilă. În aceste condiții ce ar împidica-o pe Gabriela Firea să-l întoarcă cu roțile în sus pe Liviu Dragnea?

 

În PSD oricum e zarvă mare. Cât casa. Nemulțumirile împotriva lui Liviu Dragnea se acumulează. Cresc exponențial. Așa cum se întâmplă în cazul oricărui conducător cu prea multă putere. Pe care și-o exercită cu obstinație. Și care, inevitabil, face și greșeli. Cu atât mai mult cu cât Dragnea conduce partidul de capul lui. Refuză să aplice principiul conducerii colective. În aceste condiții este de presupus că s-a creat o masă critică în PSD, dispusă să îl elimine. La care se adaugă și cei care nu văd cu ochi buni viitorul acestuia. Va fi liber sau va ajunge după gratii? Succint asta se întâmplă în interior. Dar în exterior?

 

În exterior lucrurile arată și mai rău. Liviu Dragea este perceput ca fiind inamicul public nr. 1. Toți adversarii politici, fără nicio excepție, se împiedică de el. Ei cred că Opoziția este neputincioasă nu fiindcă nu are mușchi ci pentru că Liviu Dragnea îi confiscă potența. Este o reacție de înțeles. Pe care frontul anti-PSD nu și-o asumă ca atare. Ci o pune pe seamaa faptului că Dragnea e penal. Iar penalii, nu-i așa, trebuiesc eliminați. Ce caută ei în politică? De boala lui Dragnea se contaminează și Guvernul. Doamna Dăncilă conduce pe un drum greșit Executivul. Și implicit țara. Dar și mai grav e că, fiind asociată cu Dragnea, și doamna premier a devenit penal. Ștampilată ca atare de Ludovic Orban.

 

Și nici în străinătate PSD nu stă pe roze. Și nici Guvernul. Sunt mulți cei interesați să frăgezească coaliția PSD -ALDE. Ca să meargă afacerile unse. Și iată cum, și din această a treia direcție, capul lui Liviu Dragnea pare să stea pe butuci.

 

Înțelegând acest context expus mai sus, să analizăm comportamentul Gabrielei Firea. Ea a dat de pământ, în mod spectaculos cu Liviu Dragnea. Ca în filmele de western, a ieșit în mijlocul străzii și l-a luat la rost, strângând cu mâinile tocul pistoalelor. E pregătită să-l execute, vrea asta? Chiar vrea? După opinia mea nici prin cap nu-i trece așa ceva. Și atunci cum se explică comportamentul acestui membru proeminent al PSD?

 

Simplu. Ca primar general al Capitalei, Firea are o responsabilitate imensă. Poate plăti cu capul orice insucces. Bucureștenii au ales-o cu entuziasm. Dar iubirea bucureștenilor nu e nesfârșită. Dimpotrivă. Ei își pierd extrem de repede răbadarea. După ce, în prealabil, observă că multe promisiuni nu au fost onorate. De ce nu au fost onorate? Gabriela Firea crede și susține că marile proiecte ale Capitalei nu pot fi înfăptuite fără un efort susținut al echipei guvernamentale și al grupurilor parlamentare PSD. Sunt necesare decizii ale Executivului pe care Executivul întârzie să le ia și norme juridice noi pe care Parlamentul nu le adoptă. Și într-un caz și în celălat, la capătul tunelului e Dragnea. Firea îl electrocurează pe Dragnea pentru a evita o sinucidere politică. O face instinctiv. Și totodată preventiv. Încercând să pună Guvernul și Parlamentul în mișcare.

 

În altă ordine de idei, Firea este opărită de aparenta neputință a Guvernului de a găsi o soluție în raport cu radicalii liberi din stradă. Firea consideră că PSD și executivul s-au manifestat indecis, ezitant, făcând exces ba de toleranță, ba de violență. Și din nou, imaginea ei e afectată prin ricoșeu.

 

Pentru toate aceste Gabriela Firea a găst, instinctiv sau cerebral, o soluție. Ea dă de pământ cu Liviu Dragnea pentru a atinge un obiectiv. Dacă obiectivul nu e acela de a-l scoate din scenă, atunci care e? În mod logic, Gabriela Firea dorește să participe mai substanțial la actul de conducere. De decizie. În interiorul partidului. Iar asta ce înseamnă? Înseamnă conducere colectivă. Fix ceea ce Liviu Dragnea refuză, uzând în exces de privilegiul celui ales de 500 de lideri PSD-iști prin referendum. Gabriela Firea a estimat că a sosit momentul. Momentul în care Liviu Dragnea poate fi determinat să cedeze. Și atacă la baionetă. Este maximum din ceea ce poate să obțină. Și maximum din ceea ce își propune. O conducere colectivă în PSD.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii