Loteria politica   martie 28th, 2008

 

            In conditiile votului uninominal, alegerile locale dobandesc o importanta fara precedent in Romania. Rezultatul lor va determina aproape in oglinda scorul din toamna de la parlamentare. Iar acesta devine o simpla loterie politica. In raport cu care sondajele de opinie isi diminueaza dramatic importanta. Si, evident, rolul cheie il va juca batalia pentru Bucuresti.

            Logica localelor Si, in primul rand, a celor desfasurate in Capitala va genera singurele mecanisme care vor functiona in toamna la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor. Si care vor conduce la rezultate cu totul si cu totul ilogice, de neinteles in raport cu tipul de algoritm politic care a functionat pana in prezent. In final, nu exclud deloc posibilitatea sa fim extrem de dezamagiti de ceea ce va produce loteria politica a alegerilor uninominale.

            Lista de partid, din punct de vedere al perceptiei alegatorului, va fi inexistenta. Chiar daca, inca din aceste zile, atat la nivel central, cat si la nivel local, batalia activistilor de patid este crancena, fiecare dintre acestia dand din coate pentru a obtine o pozitie privilegiata fie la locale, fie la parlamentare. Costurile au crescut spectaculos. Desemnarea unei persoane pentru o functie eligibila de presedinte al unui Consiliu Judetean costa sute de mii de euro. Atingand, in unele situatii, cifra record de o jumatate de milion. Pastrand proportiile, la fel se intampla cu toate celelalte pozitii. Acesti bani trebuie dati si nu doar promisi. In consecinta, cu rare si notabile exceptii, alesii din 2008 vor fi oameni cu o stare materiala infloritoare. Si numai o parte dintre acestia au averea dobandita in mod licit. Idealul unei clase politice reformate si curate devine tot mai indepartat. Nu ne ramane decat sa speram ca, in schimb, castigatorii vor fi calificati, competenti, in raport cu fisa postului.

            Ei bine, noua nomenclatura locala si, in primul rand, cea de la Bucuresti, asa cum va rezulta din alegeri, va decide scorul uninominalelor. Intr-o maniera cu totul si cu totul inedita. Este adevarat ca vor exista liste elaborate la sediile centrale ale partidelor, cu propuneri pentru cei care vor participa la alegerile parlamentare uninominale. Numai ca, atunci cand vor fi desemnate respectivele persoane, partidele vor trebui sa tina cont de sansa reala pe care acestia o au. Daca vor fi oameni nepotriviti, partidele isi taie craca de sub picioare, riscand esecuri spectaculoase. De altfel, nu vom avea mai mult de patru, cinci partide parlamentare. Dar care sunt criteriile? Fara o ordine prestabilita, vor conta enorm notorietatea candidatului, posibilitatea acestuia de a face cheltuieli extrem de mari in campanie si forta organizatiei locale, asa cum va rezulta ea in urma alegerilor din aceasta primavara.

            Ce ne va oferi rezultatul final? De ce fac afirmatia, incepand chiar de la titlul acestui editorial, ca vom avea parte de o loterie politica? La fel ca si in cazul alegerilor locale, pot paria cu oricine ca vom avea un Parlament alcatuit din oameni bogati. Cei dedicati exclusiv politicii vor fi putini. Mult mai putini decat asemenea deputati si senatori avem azi. Intrucat legea ii obliga pe politicieni sa-si declare averile si sa nu-si administreze propriile afaceri, viitorul Parlament va fi alcatuit, de fapt, din oameni de afaceri cu activitate mascata in spatele unor persoane paravan – curata duplicitate, cel putin sub aspect moral – care nu isi vor declara in mod corect averile. Nu vor fi declaratii in fals, ci doar incomplete. Asa ca presa va avea unde cotrobai si ce descoperi. Este de presupus ca alesii nu vor veni in Parlament pentru a face munca voluntara si nu se vor rezuma la indemnizatie. Dimpotriva. Afacerile lor vor prospera in perioada mandatului. In al doilea rand, vom avea persoane cu notorietate. In orice caz, in plan local, daca nu cumva si la nivel national. Personalitati accentuate, relativ bine cunoscute de comunitatile din care fac parte. Ceea ce nu inseamna neaparat ca vor fi oameni pozitivi.

            Dar loteria politica inseamna ca, in conformitate cu sistemul de calcul al rezultatelor, asupra caruia nu insist intrucat e atat de complicat, incat i-as impuia capul cititorului, nimeni nu poate garanta sub un scor de 50% – care va fi rar – ca o persoana, fie aceasta chiar un lider de partid, va reusi. Calculul ne arunca pur si simplu in hazard.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii