Guvernul amana bugetul pentru 2011 fara explicatii oficiale   octombrie 11th, 2010

Guvernul nu este in stare sa respecte nici in acest an termenul de aprobare si trimitere in Parlament a bugetului pe anul viitor, degringolada din Finante continuand sa existe in ciuda unor reglementari suplimentare privind responsabilitatea fiscala.

Proiectul de buget pentru 2011 ar fi trebuit sa fie trimis Executivului de catre Ministerul Finantelor pana pe 30 septembrie, dar nimeni nu poate sa dea o explicatie clara pentru aceasta intarziere, informeaza Capital.ro.

Andreea Paul Vass, consilierul prim-ministrului, spune ca nu se poate aproba proiectul de buget pana nu se finalizeaza discutiile dintre sindicate, patronate si Guvern pe marginea salariului minim. In acelasi timp, reprezentantii Ministerului de Finante indica o alta cauza: sosirea delegatiei FMI la Bucuresti pe 20 octombrie.

Totusi, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, spune ca Finantele nu au trimis spre analiza institutiei pe care o conduce niciun proiect referitor la bugetul pentru anul viitor si nici nu se stie cand se va intampla acest lucru. Dezordinea din Ministerul Finantelor este la ordinea zilei, printre practicile frecvente numarandu-se rectificarile bugetare numeroase, depasirea plafoanelor de cheltuieli, transferul unor sume de la investitii la cheltuieli curente.

Asa a aparut cerinta Fondului Monetar Internaţional (FMI) ca Guvernul sa formuleze o lege a responsabilitatii fiscale, prin care viciile de alcatuire si cheltuire a bugetelor sa fie eliminate. Legea a intrat in vigoare in aceasta vara si a dus la aparitia Consiliului Fiscal, institutie independenta de Guvern, formata din economisti care trebuie sa monitorizeze corectitudinea si oportunitatea deciziilor de politica fiscal-bugetara.

D. B.

12:15

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii