EVOLUTII IN SCANDALUL “TORPILA MIRCEA BASESCU”   august 25th, 2009

 

Declaratiile consilierului prezidential pe probleme de securitate Iulian Fota marginea scandalului declansat de SRS:

Aflat la o emisiune Realitatea TV, alaturi de Sorin Rosca Stanescu, Iulian Fota a declarat ca nu doreste sa comenteze dezvaluirile acestuia, insa a tinut sa sublinieze, in schimb, ca in aceste zile se deruleaza o adevarata campanie de denigrare a sefului statului. „Suntem după 3-4 zile de campanie bazata pe minciuni si pe manipulare care are ca scop denigrarea presedintelui. Sunt acuzatii pe care dansul le face (Sorin Rosca Stănescu, n.r.) si e dreptul dansului. Eu, pana nu verific ceea ce a spus si pana nu ma uit – n-am vazut materialul -, deci, preventiv, vazand cate minciuni s-au spus in aceste ultime zile, cate afirmatii false, cate speculatii care ulterior nu s-au dovedit a fi adevarate s-au formulat, nu doresc sa comentez absolut nimic despre aceste afirmatii”, a spus Iulian Fota. Rugat sa dea exemple de astfel de minciuni, Fota a amintit de afirmatia potrivit careia s-ar fi aflat pe agenda CSAT alocarea a 10 miliarde de euro pentru inzestrarea armatei, ceea ce ar fi fals, sau ca presedintele hotaraste „discretionar” in CSAT.  Consilierul a cerut un ragaz de trei zile pentru a oferi un raspuns al dezvaluirilor lui Rosca Stanescu.  La randul sau, Rosca Stanescu a atentionat ca presedintele Basescu ar fi trebuit sa ordone imediat o ancheta serioasa, nu sa stopeze ancheta (http://www.realitatea.net/s-r–stanescu–basescu-ar-fi-trebuit-sa-ordone-imediat-o-ancheta-serioasa–nu-sa-stopeze-ancheta_597327.html).

 

Interventiile fostului sef Romagro Cornel Purcarea pe marginea dezvaluirilor:

Dupa izbucnirea scandalului “Torpila Mircea Basescu”, Cornel Purcarea, amintit in recentele dezvaluiri ale lui Rosca Stanescu, a dat o serie intreaga de declaratii pe mai multe posturi de televiziune si agentii de presa (http://www.antena3.ro/stiri/romania/cornel-purcarea-mircea-basescu-a-asigurat-utilajele-unei-afaceri-cu-munitie_78648.html sau http://www.realitatea.net/video_930742_cornel-purcarea–fost-sef-romagro–mircea-basescu-a-descarcat-containerele-cu-armament–dar-nu-stia-ce-se-afla-in-ele_597517.html). Declaratiile lui Purcarea au contrastat insa cu cele ale lui Mircea Basescu (http://www.ziua.ro/news.php?id=36889&data=2009-08-24  si http://www.realitatea.net/mircea-basescu–nu-l-am-informat-pe-fratele-meu-despre-intentia-de-a-intra-in-firma-desintco_597597.html), aspect evidentiat si detaliat in articolul “Minciuni pe banda rulanta” publicat marti de Rosca Stanescu pe site-ul sau (http://www.sroscas.ro/site/2009/08/25/minciuni-pe-banda-rulanta/).

 

Pozitia MApN:

Intr-un comunicat de presa publicat luni, MApN preciza ca Directia Generala de Informatii a Apararii nu detine date despre infiintarea firmei „Desintco”, intrucat agentul economic nu si-a exprimat interesul de a intra in raporturi comerciale sau de alta natura cu Ministerul Apararii Nationale.(…) Un operator economic care isi manifesta intentia de a participa la procedurile de atribuire a unor contracte economice cu M.A.p.N., este verificat, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, pentru obtinerea pe cale legala a avizului de securitate industriala” (http://www.antena3.ro/pdf/comapararedesin.pdf). In doua materiale ample postate pe site-ul Antena 3, postul de televiziune vine cu numeroase precizari interesante pe marginea acestui subiect  (http://www.antena3.ro/stiri/politica/ministrul-stanisoara-se-apara-armata-nu-stia-de-firma-in-care-era-asociat-mircea-basescu_78652.html si http://www.antena3.ro/stiri/politica/scandalul-fratilor-basescu-se-pregateste-demisia-ministrului-apararii-mihai-stanisoara_78622.html).

 

Pozitia administratiei prezidentiale, asa cum a fost redata ea de Valeriu Turcan:

Purtatorul de cuvant al administratiei prezidentiale, Valeriu Turcan, s-a rezumat la a comenta luni ca „Este inacceptabil ca batalia politica sa se poarte cu mijloace precum intoxicarea, minciuna sau speculatiile fara legatura cu realitatea” si la a anunta ca “Atacurile la adresa presedintelui Romaniei vor continua” (http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-08-24&id=36881&kword=turcan).

 

Pozitia exprimata de Crin Antonescu, presedintele PNL:

Liderul Partidului National Liberal s-a declarat luni uluit de de reactia concisa pe care Administratia Prezidentiala a avut-o cu privire la presupusa implicare a lui Mircea Basescu intr-o operatiune cu munitie. El a spus ca asteapta „de la o Administratie Prezidentiala serioasa, in fata unui asemenea eveniment de presa, o pozitie clara, un raspuns foarte clar, o informare cu care este datoare intregii societati”,  si a subliniat ca o pozitie oficiala ar trebui sa vina si de la Ministerul de Interne, precum si de la comisiile de specialitate ale parlamentului (http://www.antena3.ro/stiri/politica/crin-antonescu-sunt-uluit-de-reactia-presedintiei-in-cazul-mircea-basescu_78666.html). Marti, Crin Antonescu a declarat in cadrul euni interventii publice ca “Ii solicit lui Traian Basescu sa dispuna toate masurile necesare, sa faca toate demersurile necesare, prin intermediul institutiilor statului pe care le coordoneaza, pentru a da un raspuns clar si urgent tuturor acuzatiilor care i se aduc in materialul publicat de Sorin Rosca Stanescu” (http://www.realitatea.net/crin-antonescu–basescu-trebuie-sa-dea-un-raspuns-clar-si-urgent-tuturor-acuzatiilor-aduse-de-s-r–stanescu_598032.html).

  

Explicatile oferite de Directorul Uzinei Mecanice din Babeni:

Directorul Ion Marculescu a declarat luni pentru Mediafax ca munitia adusa de Romagro Cereal pentru dezmembrare la Uzina Mecanica Babeni provine din Taiwan si nu a fost inca distrusa in totalitate, cele circa 600 de tone de proiectile care au apucat sa fie procesate fiind returnate ca deseuri. „Am scos substantele explozive din aceste proiectile si am dat firmei inapoi ce a rezultat ca deseuri de metale feroase si neferoase. Am inteles ca firma domnului colonel Purcarea le-a valorificat pe undeva pe la Buzau”, a precizat el (http://www.mediafax.ro/politic/marculescu-munitia-adusa-la-babeni-venea-din-taiwan-deseul-de-fier-fiind-valorificat-de-romagro-4798136).

 

Precizarile aduse pe marginea scandalului de Lidia Mitchievici, director editorial la “Gardianul”:

Prezenta in cadrul emisiunii “Ora de Foc” de la Realitatea TV (care poate fi gasita in sectiunea http://www.realitatea.net/emisiuni.html a site-ului postului de televiziune), doamna Lidia Mitchievici a venit cu o serie de precizari interesante, vorbind despre doua coincidente care starnesc confuzie, dar care ar putea, odata deslusite, sa ne ajute sa facem lumina in acest caz. Una dintre coincidentele amintite de Mitchievici se referea la faptul ca, in 14 august, Ministerul Economiei a semnat cu EADS un contract de mare importanta. Adriean Videanu fiind absent, din partea Ministerului Economiei a semnat nimeni altul decat Aurel Cazacu. O zi mai tarziu, avea loc Ziua Marinei si, in aceeasi perioada, era organizata deja celebra Naval Defence Exhibition. Contractul s-a semnat cu o zi inainte de Ziua Marinei. “E pentru prima data cand pe 15 august, de Sfanta Marie, sambata, presedintele nu participa la Ziua Marinei (…). A preferat sa se duca ma Manastirea Tismana(…) Nu a vrut sa participe la Ziua Marinei pentru ca acolo trebuiau sa fie cei care au semnat din partea EADS. Si era Aurel Cazacu”, a  constatat Mitchievici. O alta coincidenta observata de jurnalista tine de numele pe care ar fi urmat sa-l aiba initial firma lui Mircea Basescu: Exhibition Aircraft Defence and Security SRL. “In primul rand, firma din care a facut parte MB, s-a numit, initial Exhibition Aircraft Defence and Security SRL si avea niste initiale a caror abreviere ducea la EADS. (…) Deci avem o confuzie cu EADS, care este un mamut, venit din Europa. El s-a format prin fuziunea a trei companii din Franta, Germania si Spania. Aceasta companie a venit pe piata romaneasca si in acest moment, nu stiu daca gresesc spunand ca ii concureaza pe americani. Sau ii inlatura, intr-un fel, pe reprezentantii americani (…)”, a explicat Mitchievici. Directorul editorial de la “Gardianul” a adus deasemenea in discutie notiunea de “off-set”, care pare sa revina de altfel tot mai des in dezbaterea legata de firma lui Mircea Basescu, fiind amintita, intre altii, in acest context, si de catre fostul ministru al Apararii Teodor Melescanu. Mitchievici a amintit ca “Tot s-a spus ca firma din care faceau parte Aurel Cazacu si ceilalti urma sa administreze in  off-set aceste investitii aduse de europeni”. “Era vorba de un multiplicator”, a explicat ea, aratand ca “Urma ca … investitorul venea cu o suma si el primea din partea statului roman de trei ori suma respectiva. Asa s-a semnat contractul sau asa urma sa se puna in practica. (…)”. Pentru o mai buna intelegere a acestei chestiuni, MItchievici a facut trimitere la o stire aparuta in data de 23 august in Mediafax si preluata de alte publicatii (http://www.mediafax.ro/economic/guvernul-ar-putea-sprijini-finaciar-eads-pentru-a-realiza-un-parc-aerospatial-la-brasov-4794211).

  

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

august 26th, 2009 at 12:53
just spune:

Sorine, fa ceva, dar repede… scoate asul daca-l ai, ce ne insiri tu acum in sustinerea marii tale dezvaluiri, „torpila”, a inceput sa miroase deja a cazul „Elodia” al OTV-ului. Toata speranta mea se transforma in dezamagire… pacat, dar nu stiu de cine…